Haagse predikant was 25 jaar geleden ooggetuige van de val van de Berlijnse muur

DEN HAAG - Zondag is het 25 jaar geleden dat de muur in Berlijn viel. De Haagse predikant Axel Wicke woonde in 1989 in het Westerse gedeelte van de Duitse hoofdstad, op 500 meter afstand van de muur. De overweldigende vreugde van die avond heeft hij nooit meer meegemaakt.

De Haagse predikant zal 9 november 1989 nooit vergeten. Als hij zijn moeder vertelt dat de muur is gevallen, geeft ze hem - voor het eerst en het laatst in zijn leven - een klap in zijn gezicht. Over de muur maakte je geen grappen.

Een paar dagen daarvoor had de Oost-Duitse president Honecker nog verkondigd dat de muur in geen 100 jaar zal vallen. Wicke en zijn moeder kunnen het daarom niet geloven dat de grenzen wel opengaan.

Hamers en beitels

Het is niet de opzet van de Oost-Duitse autoriteiten dat de grenzen meteen worden opengesteld, maar de muur is zo gehaat dat nog diezelfde avond duizenden Oost- en West-Duitsers het heft in eigen handen nemen. Gewapend met hamers en beitels halen ze de muur eigenhandig naar beneden.

In de periode van 1961 tot 1989 hebben ruim 100 mensen het leven gelaten bij een vluchtpoging van Oost naar West. Wicke heeft met eigen ogen gezien dat er mensen zijn neergeschoten.

2 lichamen zien liggen

'Die sectie van de muur was zwaar bewaakt. Met mijnen, maar ook met automatische, zelf schietende geweren. Op weg naar school heb ik 2 keer een lichaam zien liggen van mensen die probeerden te vluchten.'

De val van de muur betekent ook een hereniging met zijn familie in Oost-Duitsland. Wicke: 'Jarenlang waren we bang dat onze familieleden in het Oosten iets zou overkomen. Opeens was er vrijheid en konden ze zonder problemen naar ons toekomen.'

Huilende mensen

Om dat te vieren klimt hij op die historische avond zelf op de Brandenburg Tor. Het is dagenlang een groot volksfeest. Nog nooit heeft Wicke zoveel huilende mensen gezien: 'Mensen dansten op straat. Later ook op de muur. Niemand kon het eigenlijk geloven. Iedereen lag in elkaars armen.'

Deel dit artikel: