Toparchitect droomt alvast van het nieuwe centrum van Den Haag

DEN HAAG - Dé grote vraag die Den Haag bezighoudt is hoe een belangrijk deel van de binnenstad, het Spuikwartier, eruit ziet als het eenmaal klaar is in 2019. Maar door de nieuwe manier van werken, is het op dit moment bijna onmogelijk om ook maar iets van een plaatje, maquette of schets te maken.

Als alles meezit, komt er pas net na de zomer van volgend jaar een plan van een ontwikkelaar of bouwer in de openbaarheid.

Toch is er 1 architect die nú al voorzichtig fantaseert over hoe het nieuwe centrum van Den Haag er over 15 jaar kan uitzien. En het is niet de minste. Willem Jan Neutelings van het kantoor Neutelings Riedijk Architecten waagde zich aan grove schetsen voor het gebied.

Architect van Spuiforum

Riedijk is ook de architect van het inmiddels afgeblazen cultuurpaleis Spuiforum. Hij werkte 5 jaar lang aan die plannen en kent het gebied dus door en door. Verder is zijn kantoor verantwoordelijk voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum en het veelgeprezen Museum aan de Stroom in Antwerpen.

Als welkomstcadeautje voor de nieuwe wethouder Joris Wijsmuller droomde hij ook vast over het gebied tussen de Schedeldoekshaven en het stadhuis, nu zijn andere plan niet doorgaat.

Fantasie wordt schets

En Neutelings zette die fantasie om in schetsen en kleine maquettes, die nu op de kamer van de wethouder staan. Wijsmuller benadrukt dat het absoluut geen concreet plan is. Het is niet gebaseerd op de eisen waarover op dit moment in de raad wordt gesproken. 'Het is een cadeau.'

Maar het is toch iets. De stad kan alvast even met de architect meedromen over een nieuwe toekomst voor de Haagse binnenstad.

Deel dit artikel: