Feestje rond hoogste punt Sikh-tempel in Den Haag; zonder pannenbier

DEN HAAG - De bouw van de Sikh-tempel in Den Haag heeft vrijdag bouwtechnisch het hoogste punt bereikt. De nieuwbouw in Laakhaven is de eerste zogenoemde Gurdwara in de Benelux.

De Sikh religie is wereldwijd de vijfde godsdienst en komt oorspronkelijk uit India. In Nederland wonen zo'n 15.000 aanhangers.

Het nieuwe gebedshuis komt er traditioneel uit te zien, met torens en koepels. Het echte hoogste punt laat nog even op zich wachten, want de koepels zijn in India gemaakt en nog niet gearriveerd. Geestelijk leider Bhajan Singh: ‘De vijf koepels zijn nog onderweg, maar dan is het een echte Gurdwara; goed te zien, 16 meter hoog.’

Geen pannenbier

De eerste steen van de Gurdwara is in maart gelegd. De bouw zou deze maand worden afgerond. Maar omdat de bouw zelf wordt gefinancierd, duurt het wat langer en hopen ze komend voorjaar de gebedsruimte in gebruik te nemen.

In de bouw is het gebruikelijk dat het hoogste punt wordt gevierd met pannenbier. Maar niet vandaag. Singh: ‘Nee, dat is streng verboden. Alcohol, tabak en vlees zijn streng verboden. Dat mag niet, nee.’

Deel dit artikel: