'Het leek wel oorlog', bewoners Antheunisstraat 10 jaar na de belegering

DEN HAAG - Anderhalve dag lang was de Antheunisstraat in het Laakkwartier het centrum van de wereld nadat een arrestatie van 2 leden van de Hofstadgroep, met moslimradicalen, afschuwelijk was fout gegaan. 5 politiemensen raakten gewond. Buurtbewoners stonden erbij, keken ernaar en vergeten het nooit meer. 10 jaar later.

Een productie van Omroep West en AD

Tekst: Jorina Haspels (AD) Video: Vincent Veenman (Omroep West)

'Allahu akbar! Allahu akbar!' Kreten klinken uit de portiekwoning aan de Haagse Antheunisstraat. 'Kom maar, hier hebben we jaren op gewacht', schreeuwen ze. Het is het eerste wat de mannen van het Arrestatieteam horen, direct na de explosie. Er klinkt radicaal islamitische muziek. Er is iets mis. Gruwelijk mis.
Die nacht, maandag exact 10 jaar geleden, zijn de leden van het Arrestatieteam gebeld. Ze moeten zich met spoed op het hoofdbureau melden voor een arrestatie van leden van een groep moslimradicalen, de Hofstadgroep. Het is amper een week na de geruchtmakende moord op Theo van Gogh, wiens moordenaar Mohammed B., eveneens betrokken is bij deze extremistische moslimjongeren. De AIVD zegt sterke aanwijzingen te hebben dat er plannen zijn voor een aanslag in Nederland. 7 leden moeten door het hele land worden aangehouden. Het AT gaat op weg om er in Den Haag 2 op te pakken: de 19-jarige Jason W. en de 22-jarige Ismaïl A..

Boem

Om 02.30 uur vertrekken de AT’ers. In het holst van de nacht, zodat het verrassingseffect het grootst is. In een treintje snellen ze de trap op, de stormram in de aanslag, maar na twee dreunen weten de geharde politiemannen dat er iets niet in de haak is. Waar de deur het met een paar stevige uithalen van de ‘boem’ zou moeten begeven, blijft alles angstwekkend op zijn plaats.
De deur is gebarricadeerd, naar later blijkt met een metalen bedspiraal. De AT'ers veranderen van tactiek en beginnen op de bovenkant van de deur te rammen. Langzaam versplintert het hout. De genadeklap klinkt, maar voor de mannen opgelucht kunnen ademhalen, klinkt er een gigantische knal, gevolgd door de kreten van de jonge moslimmannen.

Handgranaat

Het is het moment dat de bewoners in de straat recht overeind in bed schieten. 'Maar daarna bleef het stil. Een rare stilte. Normaal hoor je al snel sirenes gaan, maar dat gebeurde maar niet', vertelt Corrie Opstal.  Ze kijkt door het raam naar buiten. 'Wat ik toen zag. Daar schrok ik zo van. Ik zag mannen met schilden, met grote geweren. Midden op straat lag mijn groencontainer. Daarachter lag er nog een.  Er werd geschoten. Het leek wel oorlog.'
'We zagen agenten gewond de trap afkomen', wijst overbuurvrouw Sylvia Cordia (52) aan. Ook zij en haar vriend Peter Mathijsen zijn nog lang niet vergeten wat er aan de hand is geweest die nacht. Zodra de deur het begaf, gooide Jason W. een handgranaat naar buiten. Er zitten honderden kleine kogeltjes in, die zich in de onderlichamen van de AT'ers boren. 5 raken er gewond, waarvan 2 ernstig. Ze moeten lang revalideren voor ze terugkeren naar het korps.

Ontknoping

's Middags om 16.30 uur volgt de ontknoping. Een AT-team schiet traangasgranaten in de woning naar binnen. De 2 moslimradicalen worden gedwongen het huis uit te vluchten, het balkon op. Daar krijgen ze te horen dat zich moeten overgeven. Jason weigert te luisteren. Een welgemikt schot in zijn schouder brengt hem op andere gedachten en de 2 mannen kunnen gearresteerd worden.
Jason W. heeft 3 handgranaten in zijn zak zitten. Hij wordt veroordeeld tot 13 jaar cel, Ismail A. tot 38 maanden.

Vrij

Jason W. komt in mei 2013 vervroegd vrij. Hij heeft afstand gedaan van zijn extremistische opvattingen. Onlangs kwam hij wel in het nieuws terug. Zijn broer Jermaine, in 2004 ook opgepakt als lid van de Hofstadgroep maar vrijgesproken, vertrekt naar Syrië. Jason zou de politie hebben getipt over zijn vertrek.
De bewoners van de wijk keren de volgende dag terug naar huis. Ze gaan over tot de orde van de dag. Lijkt het. In de nasleep wordt duidelijk dat het sterk lijkt dat de AIVD de mannen naar de woning in Laak heeft gelokt, nadat de dienst het huis eerst heeft volgehangen met afluisterapparatuur. Cordia is er nog verontwaardigd over. 'De AIVD heeft ons hiermee in gevaar gebracht. Waarom hebben ze niet in hun eigen straat gedaan?'
'De belegering van de Antheunisstraat - 10 november 2004' , door Omroep West en AD.