Al 160 jihadisten vanuit Nederland naar Syrië of Irak vertrokken

DEN HAAG - Het aantal jihadstrijders dat vanuit Nederland naar Syrië of Irak afreist, neemt nog steeds toe. Volgens nieuwe cijfers van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD zijn het er ongeveer 160. Dat zijn er 20 meer dan begin september.

Dat heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdagavond gezegd in het televisieprogramma Pauw. Bij de 160 gaat het om 'bevestigde gevallen'. Volgens Plasterk is niet uit te sluiten dat er nog anderen zijn vertrokken die niet in beeld zijn bij de overheid.

Ook zijn er meer Nederlandse jihadgangers omgekomen in Syrië of Irak. Het zijn er inmiddels 20, 5 meer dan begin september. De AIVD telt deze gevallen op basis van bevestigde informatie, aldus Plasterk. Daarom zou ook het aantal Nederlandse doden hoger kunnen zijn.

Onderzoek door Omroep West

Omroep West inventariseerde vorige maand bij alle gemeenten in de regio het aantal uitgereisde jihadisten. Den Haag (33), Delft (20) en Zoetermeer (11) hebben de meeste jihadisten. Den Haag laat daarbij weten dat er zes inmiddels zijn teruggekeerd en zeven zijn omgekomen. Delft kent vijf teruggekeerde strijders en Zoetermeer wilde het niet bekendmaken.

Daarna volgen nog Gouda (5), Leidschendam-Voorburg (2) en Leiden (1). Alle andere gemeenten zeggen dat het probleem niet speelt. Zij zijn niet op de hoogte van uitgereisde jihadstrijders. In Gouda gaat het opvallend genoeg uitsluitend om vrouwen.

Deel dit artikel: