Oppositie kritisch over 'onverantwoorde' plannen Spuigebied

DEN HAAG - De discussie over het Spuigebied houdt Den Haag al jaren in de greep. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater een heel nieuw gebouw zouden krijgen: het cultuurpaleis Spuiforum.

De Haagse Stadspartij (HSP) verzette zich in het verleden sterk tegen dat plan. De partij was bang de kosten van 181 miljoen euro zouden worden overschreden en dat het Spuiplein voor een groot deel zou worden opgeslokt door het nieuwe cultuurpaleis.

Toen die partij na een verkiezingswinst in maart van dit jaar tot het college van burgemeester en wethouders toetrad, ging er een streep door het plan voor het Spuiforum. De nieuwe coalitie van D66, PvdA, HSP, VVD en CDA besloot tot een heel nieuwe opzet.

Ontwikkeling van het hele gebied

Niet langer staat de bouw een reusachtig muziek- en danscomplex centraal. De gemeente wil nu het hele gebied tussen Spui, Turfmarkt, verlengde Nieuwe Haven en Schedeldoekshaven aantrekkelijker maken. Daar moeten nog wel steeds het Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium en Nederlands Danstheater een onderkomen krijgen. Maar als het even kan, blijven de bestaande gebouwen (Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater) staan.

Ook moet het Spuiplein ongeveer z’n huidige omvang houden. Bovendien moet de toren van het ministerie van Justitie bij de ontwikkeling worden betrokken. Daarnaast is er plek voor 400 woningen, horeca en winkels. De terrassen van horecazaken aan de Turfmarkt blijven in de toekomst in de zon liggen, zo werd eerder deze week bekend.

 

Maximale bijdrage gemeente: 176,6 miljoen euro

Dat alles ook nog voor minder geld. De bijdrage van de gemeente is maximaal 176,6 miljoen euro. En dat is een hard bedrag, benadrukte verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller (stadsontwikkeling, Haagse Stadspartij) keer op keer. De wethouder presenteerde begin oktober de eisen waaraan plannen van marktpartijen moeten voldoen. 

Met het vaststellen van die eisen, vrijdagnacht, zijn nu bouwers en projectontwikkelaars aan de beurt. Zij mogen plannen maken. Via een ingewikkelde en geheime selectieprocedure gaat de gemeente nu een keuze maken voor het beste ontwerp. Na de zomer van volgend jaar moet het definitieve plan worden gepresenteerd.

'Onduidelijk wat je krijgt'

Oppositiepartijen vinden het een groot risico dat de gemeente de zeggenschap over het ontwerp uit handen geeft aan 'de markt'. 'Ondoorzichtig, ondoordacht en onverantwoord', noemt Aisha Akhiat van de SP de voorstellen. 'Het plan is een mystery box, waarvan je niet weet wat je krijgt.'

Verschillende oppositiepartijen vielen de HSP aan op het feit dat het stadsbestuur niet kiest voor kleinschalige renovatie vand de huidige zalen. 'Een stem op de HSP was een stem op renovatie, maar in plaats daarvan krijgen kiezers nu Spuiforum 2.0', aldus Arjen Dubbelaar (Groep De Mos).

Renovatie

Deze week bleek uit een enquete van EenVandaag in samenwerking met Omroep West dat een meerderheid van de Hagenaars een voorkeur heeft voor renovatie.

Fractievoorzitter Peter Bos en wethouder Wijsmuller erkenden nogmaals dat ze de 'harde eis' voor renovatie hebben laten vallen tijdens de collegeonderhandelingen. Bos: 'We hebben water bij de wijn moeten doen.' Daniëlle de Winter sneerde daarop: 'Volgens mij hebt u al het water opgedronken en de andere partijen de wijn.'

De HSP was ook altijd tegenstander van een verhuizing van het Koninklijk Conservatorium naar het Spuiplein, maar heeft ook dat punt moeten weggeven tijdens de collegeonderhandelingen. 

Deel dit artikel: