'Bewapende politiepieten' bij Sint-intocht Gouda, niet in Scheveningen

DEN HAAG - Terwijl er zaterdag 15 november bij de nationale intocht van Sinterklaas bewapende politiepieten meelopen, is dat in Scheveningen niet het geval. Volgens de Haagse organisator Peter Boelhouwer is er de 'gebruikelijke alertheid' bij de intocht in de haven, ook al speelt het grote nationale Zwarte Pieten-debat.

Het AD meldt zaterdag dat er bij de landelijke intocht volgens ingewijden bewapende politiepieten meelopen. Dit om de Zwarte Pieten, die onder vuur liggen, te beschermen. De gemeente Gouda zegt in de krant geen mededelingen te doen, maar de veiligheid goed in het oog te houden.

De Haagse organisator herkent zich voor Scheveningen niet in dit beeld. "Den Haag heeft de intocht altijd op warme wijze omarmd. Wij kijken vol enthousiasme vooruit. De politie zal als gebruikelijk maatregelen nemen, daar is geen extra zorg over."

In Scheveningen worden 150.000 bezoekers verwacht. Boelhouwer: "Wat in Den Haag een grote rol speelt, is dat dit altijd al een goed georganiseerde, veilige optocht is. Van oudsher lopen er veel politie- en brandweervrijwilligers mee. Het is ook hun feestje. Tegelijkertijd maakt dit dat het allemaal prima beveiligd is."

Deel dit artikel: