‘Erg jammer dat de uitspraak van de Raad van State net voor de intocht in Gouda is'

DEN HAAG - De Raad van State in Den Haag spreekt zich woensdag uit in een zaak die mogelijk nog meer voeding geeft aan de discussie over Zwarte Piet, ook al gaat het in deze zaak om de rechtmatigheid van een evenementenvergunning in Amsterdam. In Gouda zal burgemeester Milo Schoenmaker de uitspraak goed volgen.

Hij moet drie dagen later voor de Nederlandse televisie Sinterklaas en zijn pieten binnenhalen. ‘Erg jammer dat de uitspraak net voor de intocht in Gouda is’, zei Schoenmaker eerder. ‘De kans is aanwezig dat wij dan nog in allerijl aanpassingen in het programma moeten doen’.

In tegenstelling tot wat misschien wordt verwacht, laat de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land zich niet uit over de diverse kleuren die Zwarte Piet eventueel moet hebben. De uitspraak gaat wel over de vraag of de figuur van Zwarte Piet bij de sinterklaasintocht in Amsterdam van afgelopen jaar discriminerend was en daar rekening mee gehouden is. 

Geen grote ringoorbellen

Tegenstanders van Zwarte Piet  willen dat de knecht van de goedheiligman verdwijnt, voorstanders van het volksfeest willen dat alles bij het oude blijft, en er hoogstens wat aanpassingen worden gedaan. Zo dragen de Zwarte Pieten bij de landelijke intocht in Gouda geen grote ringoorbellen en hebben ze geen rood aangezette lippen.

Mensen met een donkere huid

Mocht Van der Laan de zaak verliezen, dan kan dat gevolgen hebben voor de vergunningen die gemeenten voor dit jaar hebben afgegeven. Dan moet namelijk blijken dat bij de verstrekking daarvan alle belangen zijn afgewogen, dus ook de gevoelens van mensen met een donkere huid.

Deel dit artikel: