Haagse kerk herdenkt val van de Muur met Duitse predikant die ooggetuige was

DEN HAAG - In de Haagse protestantse Maranathakerk in de 2e Sweelinckstraat is zondagochtend het 25-jarig jubileum van de val van de Muur herdacht met een speciale dienst.

Voorganger was Axel Wicke, die opgroeide in Berlijn en de gebeurtenissen van 1989 dus van dichtbij meemaakte. Hij vertelde er vorige week over bij Omroep West. Thema van de viering was Breek de muur af! Wicke stond in de kerk met de hamer en beitel waarmee hij stukken uit de betonnen wand had gehakt.

Hij vergeleek de geschiedenis van Berlijn met het bijbelse verhaal van Jericho. Ook daar viel een muur. Kinderen mochten zevenmaal rond een stapel nepstenen lopen, waarop bezoekers van de kerk hun gebeden hadden geplakt. De speciale dienst werd afgesloten met het lied dat in 1988 is gemaakt door de burgerbeweging in kerken in de voormalige DDR. De tekst ervan ontroerde de Haagse predikant Axel Wicke nog steeds. 

Lichtgevende ballonnen

In Berlijn wordt de val van de Muur zondagavond gevierd met het oplaten van 8.000 lichtgevende ballonnen langs wat ooit de grens tussen Oost- en West-Duitsland was. Verder is er een feest bij de Brandenburger Tor met optredens van artiesten en films.   

Deel dit artikel: