Neemt de Sint andersgekleurde Pietjes mee? Sinterklaasjournaal dinsdagavond van start

DEN HAAG - Vol verwachting klopt ons hart, want dinsdagavond zouden we het moeten weten: neemt Sinterklaas dit jaar ook andere Pietjes dan de traditionele Zwarte Piet mee uit Spanje? Die vraagt houdt vooral volwassenen in Nederland al sinds augustus bezig. Het Sinterklaasjournaal, dat dinsdagavond voor het eerst te zien is, komt wellicht met het antwoord.
Veel volwassenen vinden het heel erg zielig dat de Pieten met een ander uiterlijk niet mee mogen als Sinterklaas naar Nederland vaart. Zij willen juist dat Zwarte Piet voortaan thuisblijft, en dat de andersgekleurde Pietjes de Sint assisteren bij zijn belangrijke taak: cadeautjes en snoepgoed uitdelen aan alle kindjes van Nederland.
Andere volwassenen zijn juist heel erg boos op die mensen. Zij zijn heel erg gesteld op hun 'goede vriend' Zwarte Piet, en willen hem niet missen. Ze verwachten niet dat ze ook goede vrienden kunnen worden met de andersgekleurde Pietjes.

Zilveren Piet en Kaaspiet

Om die reden is Piet bij de meeste intochten in onze provincie Zuid-Holland gewoon 'zo zwart als roet'. Wel krijgt Zwarte Piet gezelschap van een aantal nieuwe vriendjes. In Schoonhoven is een Zilveren Piet gesignaleerd, en in Gouda komen speciale Kaaspietjes en Stroopwafelpietjes. Maar zij vervangen Zwarte Piet niet, zij komen nadrukkelijk als extraatje.
Een aantal scholen en intochten weet nog niet welke Piet bij hun Sinterklaasviering meekomt met de Sint. Ze hopen in het Sinterklaasjournaal te zien wie zij kunnen verwachten als het zover is. In een promofilmpje van het Sinterklaasjournaal had presentatrice Dieuwertje Blok de Sint aan de telefoon. Dat gesprek duurde niet lang, want Pakjesboot 12 voer recht op een regenboog af. In zo'n geval is het beter om niet lang te telefoneren.

Pietje Paniek schijnt op de boot te zitten

Of de Sint veilig door de regenboog heeft kunnen varen, moeten we nu nog afwachten. Het antwoord op deze, en een hele hoop andere vragen, is te zien in het Sinterklaasjournaal (18.00 uur op NPO3). In elk geval schijnt het neefje van de Leidse cabaretier Jochem Myjer, Pietje Paniek, ook op Pakjesboot 12 te zitten, zo laat Myjer doorschemeren op Twitter.