'Romeinse grens Limes in 2019 op Werelderfgoedlijst'

ALPHEN AAN DEN RIJN - De provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland hopen dat de Romeinse Limes in 2019 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Limes is de grens van het Romeinse Rijk door Nederland. De drie provincies hebben het Rijk gevraagd om de grens in 2018 voor te dragen voor plaatsing op deze lijst.

In Katwijk en Alphen aan den Rijn waren in de Romeinse tijd belangrijke legerkampen van Romeinse soldaten. Tweeduizend jaar geleden liep de grens van het reusachtige Romeinse rijk dwars door de Lage Landen. De Rijn, die van Xanten via Utrecht en Alphen aan den Rijn naar Katwijk stroomde, vormde de Limes. Dat is het Latijnse woord voor grens. Ten noorden van de Rijn begon in de ogen van de Romeinen de onbeschaafde wereld

Wereldwijde bekendheid

Plaatsing op de Werelderfgoedlijst betekent volgens de provincies wereldwijde bekendheid en belangstelling. De Limes is in 26 gemeenten zichtbaar langs of bij de oevers van de Rijn. Aan de rapportage hebben ook de twee Duitse deelstaten waar de Limes doorheen loopt meegewerkt.

Deel dit artikel: