Pieten niet veranderd in Sinterklaasjournaal

GOUDA - In de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal (NTR) is dinsdagavond duidelijk geworden dat het uiterlijk van de pieten vooralsnog niet is veranderd. Presentatrice Dieuwertje Blok refereerde aan de actuele discussie over Zwarte Piet.

'De allerbelangrijkste vraag van de hele wereld is: komen de pieten ook mee?', vroeg ze de goedheiligman. 'Sommige mensen vinden piet namelijk maar ouderwets.'

'Daarom neem ik ze juist mee', zei Sinterklaas. 'Het wordt weer ouderwets gezellig in Nederland. Dat is al honderden jaren zo geweest.'

Regenboogpieten

De NTR wilde vooraf niet ingaan op de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal. Wel was vorige week een promofilmpje te zien waarin de Sint repte over een regenboog. Of dat duidde op regenboogpieten, wilde de omroep niet zeggen. De regenboog kwam niet in de uitzending van dinsdagavond voor.

Uitspraak rechter

De landelijke intocht van Sinterklaas is zaterdag in Gouda. Woensdag doet de Raad van State uitspraak over de vraag of de figuur van Zwarte Piet bij de sinterklaasintocht in Amsterdam van afgelopen jaar discriminerend was en of burgemeester Eberhard van der Laan daar in de vergunning wel of geen rekening mee had moeten houden.

Deel dit artikel: