Gouda hoeft Sinterklaasintocht niet in allerijl aan te passen

GOUDA - Gouda hoeft de landelijke Sinterklaasintocht van zaterdag niet in allerijl aan te passen. De Raad van State heeft zich woensdagochtend niet uitgesproken over het eventuele racistische karakter van Zwarte Piet.

Volgens de Raad van State hoort deze discussie niet thuis bij de Raad van State. Tegenstanders van Zwarte Piet kunnen de vraag wel voorleggen aan een burgerrechter.

Die tegenstanders willen dat de knecht van de goedheiligman verdwijnt, terwijl voorstanders van het volksfeest willen dat alles bij het oude blijft. Wat hen betreft, worden er hoogstens wat aanpassingen gedaan. Zwarte Pieten dragen tijdens de landelijke intocht in Gouda sowieso geen grote ringoorbellen en ze hebben geen rood aangezette lippen.

 

Orde en veiligheid

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft de zaak aangespannen. Hij moest van de rechter opnieuw kijken naar de vergunning die hij voor de jaarlijkse intocht in zijn stad had afgegeven. Volgens de rechter had Van der Laan meer aandacht moeten besteden aan de belangen van de tegenstanders van Zwarte Piet.

De Raad van State zegt nu dat een burgemeester zich hier niet mee bezig hoeft te houden. Hij gaat alleen over de openbare orde en veiligheid tijdens de intocht.  

'Uitspraak bestuderen'

Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda bestudeert de uitspraak. Hij komt in de loop van de woensdag met een reactie. Schoenmaker vond de uitspraak van de Raad van State sowieso erg laat, omdat de Sinterklaasintocht al over 3 dagen is.

Deel dit artikel: