Technische problemen aan komeetlander Philae, wel succesvol losgekoppeld

NOORDWIJK - Er is een technisch mankement aan lander Philae die woensdag op een komeet, ruim 500 miljoen kilometer van de aarde, moet landen. De raketten die tegenwicht moeten bieden aan de kracht die het uitgooien van de harpoenen geeft, doen het niet.

Het komt nu alleen aan op de harpoenen van de onbemande verkenner. Maar, doordat er bijna geen zwaartekracht is op de komeet, kan dat problemen geven. De verkenner zou daardoor namelijk kunnen worden teruggeduwd in de ruimte.

Het technische mankement aan lander Philae kwam woensdagochtend vroeg aan het licht. Iets na 10.00 uur is bevestigd dat Philae succesvol is losgekoppeld van de sonde Rosetta, die rond de komeet draait. Dat loskoppelen gebeurde rond 9.30 uur al, maar het duurt een half uur voor het signaal van de ruimtesonde aarde bereikt. 

Eerste beelden rond 18.00 verwacht

De lander heeft dan ongeveer 7 uur nodig om daadwerkelijk te landen op de komeet. De onderzoekers verwachten de eerste beelden van de landing rond 18.00 uur.

De Rosetta en de Philae zijn in 2004 samen gelanceerd. De Europese ruimtevaartorganisatie ESTEC in Noordwijk was betrokken bij de ontwikkeling van de Rosetta en het testen van de satelliet. Daarnaast leverde het Leidse bedrijf Dutch Space de zonnepanelen voor de Rosetta.

Deel dit artikel: