Landing Philae op komeet geslaagd, ESTEC in Noordwijk viert feest

NOORDWIJK - De landing van de Philae op een komeet is geslaagd. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een ruimtevaartuig op een komeet is geland. De Europese ruimtevaartorganisatie ESTEC in Noordwijk, die betrokken was bij de missie, viert feest.

De landing was extra spannend omdat er woensdagochtend problemen waren bij de ontkoppeling. De stuwraket die de 'lander' nodig heeft bij de landing, bleek niet te werken. Die moest ervoor zorgen dat de verkenner niet zou worden teruggeduwd.

De satelliet Rosetta deed er ruim 10 jaar over om bij de komeet Churyumov-Gerasimenko te komen. In al die jaren legde de satelliet 500 miljoen kilometer af. De Rosetta liet woensdagochtend de zogenoemde 'lander' Philae los. Deze had 7 uur nodig om daadwerkelijk te landen op de komeet.

Zonnepanelen uit Leiden mee de ruimte in

De Europese ruimtevaartorganisatie ESTEC in Noordwijk heeft meegedacht tijdens de ontwikkeling van de Rosetta en het testen van de satelliet. Daarnaast leverde het Leidse bedrijf Dutch Space de zonnepanelen voor de Rosetta.

Deel dit artikel: