Vluchtelingen mogen langer in Haagse Zilverstraat blijven voor bed, bad en brood

Het nieuwe onderkomen aan de Zilverstraat van de asielzoekers uit Sacramentskerk
Het nieuwe onderkomen aan de Zilverstraat van de asielzoekers uit Sacramentskerk
DEN HAAG - Vreemdelingen zonder papieren kunnen nog langer in de opvang in de Zilverstraat in Den Haag blijven voor bed, bad en brood. Dat heeft het gemeentebestuur besloten naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa (ECSR) begin deze week.
Het ECSR adviseerde de Nederlandse staat om onderdak te bieden aan daklozen zonder en met een verblijfsvergunning. De gemeente Den Haag verlengde de opvang in de Zilverstraat eerder tot 8 december en laat de voorziening nu nog langer open. De vluchtelingen worden in een andere ruimte ondergebracht, dan waar daklozen hun winteropvang hebebn. De 20 asielzoekers zaten eerst lange tijd in de Sacramentskerk en moesten daar weg, omdat het pand niet brandveilig was.
In de Zilverstraat krijgen ze behalve bed, bad en brood ook begeleiding van Vluchtelingenwerk bij de procedure om in Nederland te kunnen blijven. Die aanpak is erg succesvol. Veel vluchtelingen die door de gemeente werden opgevangen, bleken alsnog voor opvang van het Rijk in aanmerking te komen. De meesten komen uit Afghanistan, Irak en Egypte. Ze weigeren terug te keren naar hun land van herkomst.

Andere vluchtelingen

Het advies van het ECSR heeft ook gevolgen voor asielzoekers in Den Haag die niet in de Zilverstraat zijn ondergebracht. De gemeente gaat voor hen tijdelijk een vorm van nachtopvang zoeken. Het is nog niet bekend om hoeveel mensen het gaat. Den Haag wil criteria ontwikkelen om te bepalen wie er wordt toegelaten. 'Voorkomen moet worden dat het bieden van opvang in onze stad een aanzuigende werking heeft op personen zonder recht op verblijf en onderdak die bijvoorbeeld geen binding hebben met Den Haag', schrijft burgemeester Jozias van Aartsen aan de gemeenteraad.
Hij wil verder met de andere grote steden en de rijksoverheid een structurele oplossing vinden voor het vluchtelingenprobleem. Het kabinet komt pas in 2015 met een reactie op de uitspraak van het ECSR.