Haagse burgemeester Van Aartsen over teruggekeerde jihadgangers: 'Niet de gemeenten maar het Rijk moet gevaarlijke personen opvangen'

DEN HAAG - De opvang van teruggekeerde jihadisten kan beter. Dat zegt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. 'Het is een kwestie van samenwerken tussen Rijk en gemeenten. Iemand die echt gevaarlijk is zou door het Rijk opgevangen moeten worden.'

Jihadisten die terugkeren uit bijvoorbeeld Syrië of Irak worden nu opgevangen door de gemeenten waarin zij wonen. De gemeenten zijn dus verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van deze mensen. Maar volgens Van Aartsen missen gemeenten de juiste expertise.

Daarnaast is die opvang nu alleen op vrijwillige basis. 'Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we, mensen die niet geholpen willen worden, toch helpen', vraagt Van Aartsen zich af.

'Rijk moet gevaarlijke personen opvangen'

Hij pleit dan ook voor een centralisatie van de aanpak van Rijk en gemeenten. Bij het Rijk zou meer expertise zijn op het gebied van teruggekeerde jihadgangers. Daarnaast vindt hij dat als 'iemand een gevaar vormt voor de Nederlandse samenleving dat deze persoon dan door het Rijk moet worden opgevangen'.

Deel dit artikel: