Geen extra maatregelen voor intocht Sint Den Haag en andere steden

DEN HAAG - De heftige discussie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet is voor Den Haag en de drie andere grote steden geen aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te treffen bij de intocht van Sinterklaas.

De goedheiligman zet komend weekend voet aan wal in honderden plaatsen in ons land. De intochten in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn zo groot dat er altijd al veel politie en beveiligers op de been zijn.

De gemeente Den Haag voorziet geen problemen. 'Het is een groot feest en onze inzet is ook om het een groot feest te laten zijn', zei een politiewoordvoerder. Volgens hem is er nooit gedoe geweest bij de intocht, die vanaf Scheveningen naar Den Haag gaat.

Hetzelfde als andere jaren

Ook een woordvoerster van de politie in Rotterdam zei geen aanleiding te zien om bijzondere maatregelen te treffen. 'We houden altijd alles goed in de gaten en houden ook zeker rekening met de huidige situatie.' De politie in Utrecht sluit zich hierbij aan. 'We zijn uiteraard op de hoogte van de maatschappelijke discussie, maar dit leidt nog niet tot verscherpt toezicht bovenop de inzet die we ieder jaar al hebben'', liet een zegsvrouw weten. En Amserdam liet weten 'hetzelfde te doen als andere jaren'.

De landelijke intocht is zaterdag in Gouda, waar eveneens een protest is aangekondigd van tegenstanders van Zwarte Piet. De burgemeester van Gouda, Milo Schoenmaker, wilde eerder niet ingaan op berichten in de krant dat agenten verkleed gaan als Zwarte Piet. 'Op de inhoud van veiligheidsmaatregelen gaan wij niet in. We zijn alert op signalen en zullen daarvoor passende maatregelen nemen', aldus Schoenmaker. In Gouda worden 40.000 mensen verwacht. 

Live bij NTR en TV West

De NTR doet live verslag van de intocht in Gouda in een speciale aflevering van het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok. Deze uitzending is ook te zien op TV West tussen 12.00 uur en 13.15 uur.

Meer over dit onderwerp:
Zwarte Piet Gouda intocht
Deel dit artikel: