Debuut Witte Piet in Sinterklaasjournaal in Gouda

GOUDA - In het Sinterklaasjournaal op NPO 3 waren donderdagavond naast zwarte en donkerbruine Pieten voor het eerst ook een paar witte Pieten te zien. Ze waren niet op de stoomboot maar aan wal, als hulppiet.

Sinterklaas is met maar 1 Piet aan boord op weg naar Nederland. Daarom mogen kinderen en volwassenen zich vanaf donderdag melden als hulppiet. Ze kunnen dan les krijgen van de grijze Opa Piet.

Dinsdag keken 880.000 mensen naar de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal. Veel kijkers waren nieuwsgierig welke kleur de Pieten zouden hebben: traditioneel zwart, donkerbruin of misschien wel alle kleuren van de regenboog. In de eerste afleveringen waren alle Pieten 'gewoon' donkerbruin.

Actie tegen Witte Piet

De Raad van State liet woensdag in een uitspraak in het midden of een intocht met 'zwarte Zwarte Pieten' discriminerend of stigmatiserend is. Toch lieten mensen vantevoren weten tegen een Witte Piet te zijn. Vorige maand kwam op Facebook een Pietitie in actie tegen Witte Piet in Gouda. Een oplettende fotograaf zag een groepje Zwarte Pieten in Gouda en er een foto van gemaakt. Maar tussen het groepje Zwarte Pieten, liep een Witte Piet. En daar houden ze bij de Pietitie niet van.

Veel reacties op sociale media

Donderdagavond was #Sinterklaasjournaal trending topic op Twitter. Op sociale media werd volop gereageerd op de uitzending, variërend van 'Wat een leuke oplossing voor het probleem. Goed gedaan' en 'Knappe oplossing. Nu maar duimen dat de kinderen de discussie smoren' tot 'De haatpieten hebben het voor elkaar hoor gefeliciteerd. Volgende aandachtspunt de zwarte krullen?' en 'Morgen gaarne in het Sinterklaasjournaal een zwarte Sinterklaas'. 

Deel dit artikel: