Gouda niet bang voor ongeregeldheden tijdens sinterklaasintocht: 'Goede afspraken gemaakt'

GOUDA - Zaterdag wordt een spannende dag voor Milo Schoenmaker. De burgemeester van Gouda mag dan sinterklaas binnenhalen in Nederland. Over de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn pieten is nog nooit zoveel te doen geweest als dit jaar.

'Er zijn inderdaad veel ogen op Gouda gericht', weet Schoenmaker. 'Dat realiseer ik me terdege.' Vooral over het uiterlijk van de pieten is veel te doen. In het Sinterklaasjournaal was donderdag voor het eerst een Witte Piet te zien en eerder werd bekend dat er in Gouda Stroopwafelpieten en Kaaspieten verwacht worden.

LEES OOK: 'Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje!'... Maar in welke?

De burgemeester beseft dat de zwartepietendiscussie 'aan beide kanten veel emotie oproept'. Hij benadrukt dat de Stroopwafel- en Kaaspieten gezien moeten worden als een knipoog naar deze discussie. 'Met het idee dat je er ook ontspannen mee kunt omgaan. Donderdag heeft het Sinterklaasjournaal laten zien dat de schoorsteen een belangrijke rol speelt in het leven van de pieten en dat de pieten daar doorheen komen. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat en wat we hiervan gaan zien tijdens de intocht.'

Op social media stroomden de reacties op de Witte Piet na het Sinterklaasjournaal binnen. Die reacties waren soms snoeihard. 'Je zou bijna denken dat dit een schaduw over alles heen legt. Dat het niet leuk meer is, maar dat is absoluut niet het geval hoor', benadrukt Schoenmaker.

'Een leuk feest te bieden'

'Als je nu in Gouda bent, zie je dat de stad feestelijk is versierd. Heel veel mensen hebben daar veel energie in gestoken. Het wordt een heel leuk programma. De uitzending begint om 12.00 uur, maar van tevoren is er al vanalles te beleven in de stad. En ook tijdens de uitzending denken we dat het een groot feest zal worden. Dat moet voorop staan. We hebben ontzettend ons best gedaan de kinderen - die hier al weken naar uitkijken en aan wie de discussies vermoedelijk voorbij gaan - een leuk feest te bieden', aldus de burgervader.

Demonstranten weten dat het een kinderfeest is

Bang voor ongeregeldheden is Schoenmaker niet. 'Wij hebben goede afspraken kunnen maken met diegenen die menen dat ze toch van zich moeten laten horen, dat zij zich aan de instructies zullen houden.' Die mensen kunnen op gescheiden plekken, wat verder van het centrum, terecht. 'Daar zullen de mensen die naar de intocht komen kijken geen hinder van ondervinden. De mensen die komen demonstreren hebben ook aangegeven dat ze beseffen dat dit een kinderfeest is en dat ze geen enkele behoefte hebben om hier vervelend te gaan doen.'

Intocht ook live op TV West en 89.3 Radio West

De intocht van Sinterklaas in Gouda wordt ook live uitgezonden op TV West tussen 12.00 uur en 13.15 uur. Verslaggever Harry van der Pol is tussen 10.00 en 14.00 uur in Gouda om voor 89.3 Radio West live verslag te doen van de intocht van de Sint.