24.000 Haagse kinderen hebben steun nodig bij schoolkosten

DEN HAAG - De ouders van in totaal 24.000 kinderen in Den Haag kregen in 2013 steun bij het betalen van schoolkosten. Dat vertelt Stichting Leergeld Den Haag aan Omroep West.
Gezinnen in Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg met een minimuminkomen kunnen gebruik maken van de Ooievaarspas. Daarmee wordt onder andere 125 euro aan de school vergoed, als de ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen. De ouderbijdrage wordt door scholen onder andere gebruikt voor excursies, schoolreisjes en leuke extra's. De bijdrage varieert enorm per school. Omroep West bracht de kosten op 105 scholen in de regio in kaart. Daaruit bleek dat de Vrije School in Den Haag het duurst was.

Fietsen, computers en laptops

Stichting Leergeld helpt in Den Haag 24.000 kinderen per jaar met aanvullende kosten van het onderwijs. De stichting schenkt fietsen, computers en laptops aan kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen.
Ook komt het voor dat de 125 euro vergoeding van de gemeente niet genoeg is om de ouderbijdrage te betalen. Dan helpt de stichting alsnog. 'Ik ken eigenlijk geen ouders die principieel weigeren te betalen. We zeggen weleens: die bijdrage is vrijwillig, maar dan zeggen ouders dat ze toch wel heel graag willen betalen, om te voorkomen dat hun kind buiten de groep valt', vertelt Anita Schwaab van de stichting.

Ouderbijdrage voor cameratoezicht

De stichting signaleert af en toe merkwaardige posten op de factuur voor de ouderbijdrage. 'Dit jaar zien we voor het eerst een rare post verschijnen op de facturen: service- en participatiekosten', vertelt  Schwaab. Bij een van de scholen is dat maar liefst 66 euro. Om wat voor kosten het gaat is onduidelijk. Ook andere posten, zoals cameratoezicht en de huur van kluisjes kunnen volgens haar niet door de beugel.
Eén school geeft zelfs aan dat er een 'verplichte bijdrage' is, iets wat absoluut niet toegestaan is volgens de overheid. De inspectie onderzoekt die zaak.