nieuws

Voorwaardelijke geldboete voor imam Fawaz uit Den Haag vanwege illegale 'sharia-huwelijken'

DEN HAAG - De omstreden Haagse imam Fawaz Jneid is veroordeeld tot het betalen van een voorwaardelijke geldboete van 1500 euro voor het illegaal sluiten van zogenoeme 'sharia-huwelijken'. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten.
De imam, die in de Haagse As-Soenah moskee werkte, heeft in 2011 5 keer een islamitisch huwelijk gesloten, terwijl de koppels nog niet voor de wet waren getrouwd. In Nederland is dat verboden en strafbaar gesteld. Volgens de wet moet er eerst een burgerlijk huwelijk gesloten zijn.
De kantonrechter legde Fawaz Jneid eerder een voorwaardelijke boete van 750 euro op, maar het Openbaar Ministerie vond die straf te laag. In hoger beroep werd daarom 2 weken geleden een boete van 2500 euro, waarvan 1300 euro voorwaardelijk, geëist.

Voorwaardelijke boete

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vrijdag dat de imam fout zat met het sluiten van de islamitische huwelijken, maar gaat niet mee in de strafeis van het Openbaar Ministerie. Fawaz Jneid krijgt een voorwaardelijke geldboete van 1500 euro opgelegd.