Protestgroep Kick out Zwarte Piet wil bij Sinterklaas in Gouda ook Kaaspiet zien

GOUDA - De protestgroep Kick Out Zwarte Piet is nog steeds van plan om zaterdag tijdens de intocht van Sinterklaas op het Marktplein in Gouda bijeen te komen. Dat liet een woordvoerder van de groep zaterdagochtend weten.

Hoeveel mensen Kick Out Zwarte Piet precies in Gouda verwacht, kon de woordvoerder niet zeggen. De gemeente Gouda heeft bepaald dat er alleen protest mag zijn op het  Schouwburgplein en bij het Huis van de Stad, locaties die buiten de zogenoemde centrumring liggen.

Kick Out Zwarte Piet vindt dat het 'iedere burger vrij staat om onze traditie bij te wonen'. De zegsman liet weten dat hij het zich 'niet kan voorstellen dat wij in onze rechten worden beperkt'. ‘Wij willen ook de Kaas- en Stroopwafel piet bewonderen.’

Martin Luther King

De groepering wil 'in de geest van Martin Luther King en Nelson Mandela kenbaar maken dat de racistische karikatuur Zwarte Piet niet thuishoort in een beschaafd land'.

Een woordvoerder van de politie gaf aan 'gepaste maatregelen' te zullen nemen als groeperingen die willen demonstreren zich niet houden aan de locaties die daarvoor zijn aangewezen. De politie is in gesprek met alle groepen, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet, die hebben aangegeven te demonstreren, aldus de zegsman. 'Dit is een kinderfeest en wij gaan er van uit dat de dag ook zo verloopt.'

 

Deel dit artikel: