Celstraf voor schietende Haagse rijschoolhouder die opruiend filmpje op Facebook plaatste

DEN HAAG - De Haagse rijschoolhouder Sait C. is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 60 dagen, waarvan 44 voorwaardelijk, omdat hij in een filmpje op de Facebookpagina van zijn rijschool mensen opriep tot het doden van 'zionisten'. Sait C. hoeft niet meer de cel in voor dit vergrijp omdat hij de 16 dagen onvoorwaardelijk al heeft uitgezeten in voorarrest. Wel moet hij nog 7 dagen de cel in voor een andere zaak.
De 34-jarige man zwaait in het filmpje met 2 gaspistolen, schiet meerdere keren in de lucht en roept op tot het doden van 'zionisten'. Sait C. vergelijkt in het zelfgemaakte filmpje zionisten met 'zombies die je moet doodmaken en kapotmaken'.
De rijschoolhouder heeft het filmpje in Turkije gemaakt. Dat deed hij uit woede over het optreden van het Israëlische leger in de Gazastrook.

‘Siat C. wilde niet echt aanzetten tot moord’

De rechtbank deelt de mening van het openbaar ministerie dat de man met zijn filmpje anderen aanspoort tot geweld. De rechter denkt alleen niet dat Sait C. er ook echt naar streefde dat zijn publiek daadwerkelijk tot moord en doodslag zou overgaan.
Wel is de rechter van mening dat de rijschoolhouder met zijn expliciete en zeer beeldende oproep de grenzen van de vrije meningsuiting overschreed.

Geen facebookverbod

Het Openbaar Ministerie eiste 2 weken een celstraf van 45 dagen, waarvan 28 voorwaardelijk, en een taakstraf van 80 uur. Ook wilde justitie dat de man een Facebookverbod zou krijgen. Dat ging de rechtbank echter te ver.
Voor het voorwaardelijke deel van de straf geldt een proeftijd van 2 jaar. Ook moet de rijschoolhouder zich regelmatig melden bij de reclassering en zich laten onderzoeken en eventueel behandelen bij een psychiatrische instelling.