Instellingen

Plan van bewoners voor landgoed Ockenburgh enthousiast onthaald door Haagse politiek

© DRONEWS/René Oudshoorn
DEN HAAG - De Haagse politiek is enthousiast over het plan van bewoners voor het opknappen en vervolgens beheren van het landhuis Ockenburgh en het daar omheen gelegen gebied. 'Dit verdient alle steun,' aldus CDA-raadslid Michel Rogier.
De gemeente Den Haag probeerde de afgelopen tijd op diverse manieren een commercieel bedrijf te vinden om het gebouw en de natuur op te knappen. Maar dat lukte steeds niet. Daarop kwamen de bewoners met 'Plan B'.
Zij willen het landgoed voor 1 euro van de gemeente kopen en onder meer een scoutinggroep in een van de panden op het terrein onderbrengen. Het hoofdgebouw zelf wordt gerestaureerd om er een compact hotel in onder te brengen. Verder komen er kassen en een pluktuin. 'Wij zij onder de indruk van dit burgerinitiatief', zegt PvdA'er Rajesh Ramnewash.

'Er moet wel een solide financieel plan komen'

Vrijwel alle partijen in de Haagse raad vinden het prima dat de bewoners nu een kans krijgen om hun plan uit te werken. Sommige pleiten er wel voor dat die aansluiting gaan zoeken bij een kapitaalkrachtige instelling . Andere partijen, zoals de VVD, willen wel dat er een solide financieel plan komt, zodat er niet over een paar jaar eventueel problemen kunnen ontstaan en de gemeente moet bijspringen.
Volgens wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) gaat de gemeente de komende tijd intensief met de initiatiefnemers van Plan B praten. Dan komen ook financiële constructies aan de orde.