Markante Schoenmakersvakschool wordt toch gesloopt

DEN HAAG - De voormalige Schoenmakersvakschool aan de Crispijnstraat in Den Haag wordt toch gesloopt. De gemeente ziet geen mogelijkheden om het markante gebouw te redden.

Dat schijft wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) aan de gemeenteraad. Buurtbewoners, de Bond Heemschut en de wethouder zelf wilden graag dat het pand behouden bleef. Maar de gemeente kan sloop simpelweg niet tegenhouden, aldus Wijsmuller.

Een Haagse projectontwikkelaar wil op de plaats van de school 13 woningen bouwen. Wijsmuller liet eerder in antwoorden op vragen van zijn eigen partij weten dat hij zijn best zou doen op het gebouw te redden, maar dat dit wel moeilijk zou worden.

Behoud niet rendabel

De gemeente is uitgebreid in overleg geweest met de ontwikkelaar en het blijkt dat het voor hem niet mogelijk is om het gebouw te redden en er tegelijk rendabele woningen van te maken. Vandaar het nieuwbouwplan.

De ontwikkelaar heeft daarvoor alle procedures die nodig zijn, al doorlopen. Het enige obstakel is nog dat volgens het bestemmingsplan het terrein geen functie ‘wonen’ heeft, maar ‘maatschappelijk’. Dat moet worden aangepast.

Crispijnstraat ideaal voor woningen

De wethouder wil dit niet tegenhouden. ‘Ook in de komende decennia wordt verdere autonome groei van de bevolking verwacht. Het aantal uitbreidingslocaties in Den Haag is beperkt. Dit betekent dat woningbouwlocaties vooral binnen de bestaande stad moeten worden gezocht,’ stelt hij. ‘De Crispijnstraat is een uitstekende locatie, het Zeeheldenkwartier is bovendien een populaire woonwijk.’

Wijsmuller erkent wel dat het een bijzonder pand is. ‘Het gebouw is een architectonisch representatief voorbeeld van een schoolgebouw in de voor het Interbellum kenmerkende stijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School en Amsterdamse School. Het bevat een monumentaal trappenhuis met glas in lood ramen en beeldbepalende terracotta gevelsculpturen,’ schrijft hij aan de raad.

Niet op monumentenlijst

Maar tegelijkertijd is het ook weer niet zo bijzonder dat het op de gemeentelijke monumentenlijst is geplaatst. Ook is het geen onderdeel van een beschermd stadsgezicht. Verder heeft de welstandscommissie inmiddels een positief oordeel geveld over het nieuwbouwplan.

Deel dit artikel: