World Forum in Den Haag toneel van NAVO-besprekingen over Oekraïne

DEN HAAG - Het Parlementair Assemblée van de NAVO vergadert vanaf vrijdag in het World Forum in Den Haag. Daar zullen parlementariërs uit de 28 NAVO-landen het vooral gaan hebben over de situatie in Oekraïne.

Ook praten 24 landen mee die geen lid zijn van de NAVO, zoals Irak, Oekraïne en Mali. De parlementariërs kunnen zelf niets beslissen. Wel vormen ze gezamenlijke standpunten waar de NAVO-ministers op moeten reageren.

Volgens gastheer van het Parlementair Assemblée en VVD-kamerlid Han ten Broeke heeft 'het Parlementair Assemblée een goede neus voor de richting waar de NAVO zelf naar toe beweegt. Zo hebben landen die bij de NAVO zijn gekomen eerst hun opwachting in het Parlementair Assemblée gemaakt.'

Koning en koningin

Voor de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, wordt de vergadering zijn eerste officiële bezoek aan Nederland sinds zijn aanstelling op 1 oktober 2014. Dat wordt opgefleurd omdat hij maandagmorgen op audiëntie mag bij de koning en koningin.

Ook heeft hij nog een werklunch met premier Mark Rutte en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in het Catshuis. Zij gaan het hebben over de internationale veiligheidssituatie.

Geen wegen afgezet

Tijdens de NAVO-bijeenkomst hoeven er in de buurt van het World Forum geen wegen te worden afgezet. Dat gebeurde wel toen Obama dit voorjaar de Nucleaire Top in Den Haag bijeen riep.

Deel dit artikel: