Strijd tegen fietschaos: honderden fietsnietjes terug in Den Haag

DEN HAAG - Deze week worden honderden fietsnietjes teruggeplaatst in de Haagse binnenstad in een poging de fietschaos te bestrijden. Dat verklaarde wethouder Tom de Bruijn (D66, verkeer) nadat hij maandag op het Spui in Den Haag zelf een eerste fietsbeugel in de grond had laten zakken.
De meeste nietjes verdwenen enige tijd geleden uit de binnenstad omdat mensen er soms langere tijd een rijwiel aan vast lieten staan.
Deze zogenaamde weesfietsen waren vooral de winkeliers een doorn in het oog.

Grote stallingen

De gemeenteraad nam echter 2 weken geleden een motie aan waarin stond dat de ontstane fietschaos moet worden bestreden. Fietsen werden na het verdwijnen van de nietjes overal en nergens geparkeerd. De Bruijn kondigde daarop aan dat de beugels terug zouden keren en dat er tijdelijk in het weekeinde en op drukke dagen grote stallingen zouden worden bijgeplaatst. Deze staan dan op het Spuiplein en het Rabbijn Maarsenplein.
Bovendien komen er binnen een jaar 2500 extra fietsparkeerplekken bij onder de bibliotheek op het Spui, achter de Bijenkorf, in de parkeergarage bij het Rabbijn Maarsenplein en onder de Zeeman in de Spuistraat.

Terug van weggeweest

De fietsnietjes die nu op bijvoorbeeld de Hofweg en het Spui worden geplaatst, zijn gewoon de oude die nog in een depot van de gemeente stonden, aldus de wethouder.