Haagse terreurverdachte Sabir K. komt woensdag vrij en moet zich elke dag bij politie melden

DEN HAAG - De Haagse terreurverdachte Sabir K., die donderdag werd aangehouden om te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, komt woensdag weer op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank dinsdag besloten.

De 27-jarige Nederlands-Pakistaanse K. komt vrij op voorwaarde dat hij zich elke dag meldt op het politiebureau in zijn woonplaats Den Haag. Het kort geding, over enkele weken, tegen zijn uitlevering mag hij in vrijheid afwachten. Volgens zijn advocaat André Seebregts is dit alles voor zijn client 'ingrijpend'.

De uitlevering van Sabir K. aan de Verenigde Staten werd vorig jaar nog verboden door het gerechtshof in Den Haag. Dit werd door de Hoge Raad bevestigd. Volgens het gerechtshof bestond er te veel onzekerheid over de betrokkenheid van Amerikanen bij de foltering van K. in Pakistan. Nederland had daar geen navraag naar gedaan.

Beramen van aanslagen

De autoriteiten in de VS willen Sabir K. vervolgen voor het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Afghanistan. Volgens de Amerikanen zou hij in 2010 onder meer een plan hebben gesmeed voor een zelfmoordaanslag bij een Amerikaanse basis. K. werd gepakt in Pakistan en daar in gevangenschap gemarteld. Daardoor zou hij een posttraumatische stressstoornis hebben opgelopen. K. werd na verloop van tijd op het vliegtuig naar Nederland gezet.

'Zaak krijgt iets belachelijks'

Volgens Seebregts krijgt de hele zaak 'iets belachelijks' en ziet hij zijn client als een 'slachtoffer'. 'Mijn client liep de afgelopen anderhalf jaar vrij rond zonder ook maar een probleem te veroorzaken voor de Nederlandse staat. Dan wordt hij plots met veel machtsvertoon gearresteerd en naar de terroristenafdeling geplaatst en door een speciaal team naar de rechtbank gebracht. Alsof het om de grootste terreurverdachte van ons land gaat. Overdreven.' 

Deel dit artikel: