Leidse studente wint ideeënwedstrijd: Kickboksen met ouderen

DEN HAAG - De ideeënwedstrijd voor Zuid-Hollandse zorgstudenten heeft een opvallende winnaar opgeleverd: Kickboksen met ouderen. Het winnende idee komt van Lilian Djarkasi (24), studente van het ID College in Leiden.

Kickboksen is goed voor ieders zelfvertrouwen. Lilian doet zelf graag aan kickboksen en ziet geen probleem om het zelfs op te nemen tegen ouderen in een verzorgingshuis. 'Het kickboksen moet je natuurlijk wel afstemmen op hun conditie', vertelt ze. 'En veiligheid staat voorop, dus we moeten extra valmatten en bescherming gebruiken'.

Ook de 83-jarige Harry Swart staat pal achter het initiatief. Volgens hem moeten ouderen meer in beweging komen: 'Ouderen kunnen elke sport aan. Met een brok vertrouwen en goede begeleiding kom je een heel eind.'

Ouderenzorg verbeteren

Voor de ideeënwedstrijd 'Levensles' waren dinsdag ruim 100 studenten van ROC Mondriaan, de Haagse Hogeschool en het ID College bij elkaar. In de Paleiskerk in Den Haag presenteerden zij hun ideeën en initiatieven om de ouderenzorg te verbeteren.

De jury koos voor 'kickboksen met ouderen', omdat het ouderen zelfvertrouwen geeft, aanzet tot sporten en het idee compleet 'out of de box' kwam. Lilian studeert sociaal-maatschappelijke dienstverlening aan het ID College in Leiden. Zij wint 500 euro. Die zal ze gebruiken om haar idee ten uitvoer te brengen.

Social media en activiteitenboekje

Als 2e eindigde het idee om ouderen via social media in contact te brengen met jongeren. 3e werd het activiteitenboekje, waarin ouderen in een verzorgingshuis zelf opschrijven wat zij die dag willen gaan doen.

Deel dit artikel: