Nieuw plein voor HagaZiekenhuis vernoemd naar oud-minister Els Borst

DEN HAAG - De begin februari dit jaar vermoordde oud-minister van Volksgezondheid Elst Borst wordt in Den Haag geëerd met een eigen plein. Door de grootschalige verbouwing van het HagaZiekenhuis, komt de entree daarvan aan een nieuw plein te liggen. Dit wordt waarschijnlijk naar de overleden D66-politica vernoemd. Dat schrijft de Haagse wethouder Boudewijn Revis aan de gemeenteraad.

Het ziekenhuis heeft in het verleden zelf een aantal straatnamen geïntroduceerd, zoals Verjaalweg, Schrimweg en Florence Nightingaleweg. Die zijn echter nooit officieel door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.

Maar mede vanwege de grootschalige verbouwing is het nu tijd om de openbare ruimte rond het HagaZiekenhuis wel een nieuwe, officiële naam te geven, aldus Revis. De wethouder: ‘Een belangrijk gevolg van de herontwikkeling is dat de entrees van het ziekenhuis en de apotheek in de toekomst niet langer fysiek aan de Leyweg en de Escamplaan liggen, maar naar alle waarschijnlijkheid een nieuw adres krijgen. De entree van het ziekenhuis wordt gesitueerd aan een nieuw plein.’

Vicepremier en Minister van Staat

Dat wordt vernoemd naar Els Borst. Zij was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok I en II. In het laatste was ze ook 2de vicepremier. Op 21 december 2012 werd ze Minister van Staat.

Borst werd op 10 februari 2014 dood aangetroffen in de garage van haar huis in Bilthoven. Ze was door een misdrijf om het leven gekomen, maar die zaak is tot op heden niet opgelost.

 

Deel dit artikel: