Spullen uit de mythische stad Carthago in Leiden

LEIDEN - Een stad die door oorlogen is verwoest, opnieuw is opgebouwd om uiteindelijk in verval te geraken. Dat is Carthago, de legendarische stad uit de Oudheid. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is donderdag 27 november een collectie te zien, met kunst uit die verschillende periodes en culturen.

‘Het is heel uniek’, zegt Tanja van der Zon van het Rijksmuseum. ‘Het zijn alle culturen door elkaar. Ik denk dat veel mensen zoiets bijzonders nog nooit gezien hebben.’

Volgens de samensteller van de tentoonstelling, Peter ten Keurs, is het een wonder dat de stukken in Nederland  zijn. ‘In de 19e eeuw had men nog de grootste moeite met het vinden van deze objecten.’

Carthago

De 250 archeologische stukken die nu in Leiden te zien zijn, lagen eeuwen te rusten vlakbij de hoofdstad van Tunesië. Carthago bestaat al eeuwen niet meer. De stad is altijd een inspiratiebron geweest voor verhalen, boeken en opera’s.

Van oorsprong was Carthago van de Fenicianen. In 146 voor christus werd de stad door de Romeinen verwoest. Bovenop de puinhopen werd een nieuw Carthago opgebouwd. Daardoor heeft het gebied twee duidelijke lagen van geschiedenis. Om die reden is ook de tentoonstelling in twee delen opgesplitst.

Deel dit artikel: