Herkomst Delfts 'ding' achterhaald: Brit Edward Barker creëerde kunstwerk 'The Isthmus Landscape'

DELFT - 'The Isthmus Landscape'. Dat is de naam van het Delftse 'ding': het mysterieuze kunstwerk op de kruising van de Gasthuislaan en de Bastiaanpoort. En niet E. Berckley is de maker, maar de Britse kunstenaar Edward Barker creeërde het abstracte werk.
Dat blijkt uit een artikel uit een Britse krant dat op sociale media is verschenen. Het artikel spreekt van een 'triomf' voor kunstenaar Edward Barker, die met 'The Isthmus Landscape' goede sier maakt in het Nederland dat 'bekend staat om zijn sculpturen'.

ZIE OOK: Het mysterie van het Delftse 'ding': wat is toch dat kunstwerk op de Gasthuislaan?

Het begon allemaal op een tentoonstelling in Loenen aan de Vecht. Delftenaar G. van Woerkom, 'director of supermarkets' ,vond Barkers sculptuur zo mooi dat hij een miniatuurversie van het kunstwerk kocht. Dat mini-'ding' liet hij zien - volgens de krant - aan wethouder Alexander Vos-de Wael en zijn bazen van de Vroom & Dreesmann.

Vroom & Dreesmann bestelt replica

Die laatste waren volgens de krant zo enthousiast dat ze een replica van 'The Isthmus Landscape' bestelden. Uit deze lezing blijkt dus dat tóch de Vroom & Dreesmann, en niet de gemeente Delft het werk kocht. Wellicht is de verantwoordelijkheid voor het onderhoud later verwisseld.
Eerder liet de gemeente Delft weten dat ene E. Berckley de maker is van het werk. Maar wie dat was? Geen idee. 'We hebben er aardig wat tijd aan besteed en op internet gezocht, maar meer dan de naam van de kunstenaar en het jaar waarin de sculptuur geplaatst is (1980) hebben we niet kunnen vinden', liet een woordvoerder toen weten. Met de kennis van nu is dat niet zo verrassend.

'Het raadsel van Delft'

De zoektocht naar 'Het raadsel van Delft', zoals de gelijknamige Facebookpagina het kunstwerk noemt, begon enkele weken geleden. Delftenaren wilden weten wat het 'ding' voorstelde, wie het gemaakt had en sinds wanneer het er stond. Veel is inmiddels duidelijk. Toch blijft de vraag: wat is het?
Aan Edward Barker kunnen we het niet meer vragen. De kunstenaar overleed in 1983. Barker was lid van het kunstenaarscollectief Norwich Twenty Group.