Oud-wethouder Adri Duivesteijn benoemd tot ereburger van Den Haag

DEN HAAG - De Haagse oud-wethouder Adri Duivesteijn is donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering benoemd tot ereburger van de stad. Hij kreeg uit handen van burgemeester Jozias van Aartsen de Gouden Erepenning, de hoogste onderscheiding van de stad.
Duivesteijn drukte in de jaren 80 een groot stempel op de vernieuwing van oude wijken en zorgde ervoor dat Den Haag midden in het centrum een nieuw stadhuis kreeg.
Burgemeester Van Aartsen noemde het stadhuis Duivesteijns finest hour. 'Dankzij jou heeft het Spuikwartier zich ontwikkeld van een stedenbouwkundige woestenij tot het kloppende hart van de stad.' Volgens Van Aartsen heeft de huidige PvdA-senator de 'stedenbouw naar een hoger plan getild'.

Duivesteijn zeer vereerd

Duivesteijn is 'zeer vereerd' met het ereburgerschap en de loftuitingen aan zijn adres. In een toespraak nuanceerde hij zijn invloed op de stad. 'In de politiek krijg je nooit iets in je eentje voor elkaar. Ik had het geluk om wethouder te mogen zijn op het moment dat de stad toe was aan verandering.'
De oud-wethouder groeide op in de Schilderswijk. De vernieuwing van die wijk, en van andere oude stadswijken, ziet hij zelf als zijn grootste verdienste. Maar ook op het 'ijspaleis' is hij trots. 'Op een dag bedenk je dat het stadhuis naar het hart van de stad moet verhuizen. Als dat er dan zoveel jaren later echt staat, is dat wel erg mooi natuurlijk.'

Tweede Kamer en wethouder in Almere

Duivesteijn was vanaf 1975 lid van de gemeenteraad van Den Haag. 5 jaar later werd hij wethouder voor ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing. In 1989 trad hij af als wethouder vanwege een conflict over de bouw van het stadhuis.
Later was Duivesteijn lid van de Tweede Kamer en wethouder in Almere. 1,5 jaar geleden kwam hij in de Eerste Kamer. Duivesteijn stopt als senator vanwege prostaatkanker. Begin dit jaar werd duidelijk dat hij hiervan niet meer zal genezen.