Geelzucht op basisschool Het Spectrum in Den Haag; alle leerlingen uit voorzorg ingeënt

Inenten
Inenten
DEN HAAG - Er heerst hepatitis A, ook wel geelzucht genoemd, op basisschool Het Spectrum in Den Haag. Bij 3 kinderen is de zeer besmettelijke ziekte geconstateerd. Alle 157 leerlingen van de school worden uit voorzorg ingeënt.
Daarnaast moeten de leerlingen goed op de hygiëne letten. Handen moeten na toiletbezoek extra goed gewassen worden omdat geelzucht overgedragen wordt via ontlasting. Zijn de handen niet goed schoon dan kunnen virusdeeltjes in de mond terecht komen en kan je ziek worden.
Hepatitis A is een leveraandoening waarvan je oogwit en huid en gele kleur kunnen krijgen. Daarnaast ben je vaak misselijk en moe, heb je gebrek aan eetlust, koorts en voel je je grieperig. Poep kan lichter en plas kan donkerder van kleur zijn. Je kan er enkele weke,n maar ook 3 maanden ziek zijn. Kinderen hebben er vaak minder last van dan volwassenen.

Kinderen van peuterspeelzaal worden niet ingeënt

De ouders zijn door middel van een brief op de hoogte gesteld. Kinderen van Peuterspeelzaal Het Spectrum, die in hetzelfde gebouw zitten, hoeven niet ingeënt te worden omdat zij van andere toiletgroepen gebruik maken.
Zwangere moeders hoeven zich geen zorgen te maken, hepatitis A leidt niet tot afwijkingen bij het ongeboren kindje.