Instellingen

Shukri F. gaat vrijuit, te weinig bewijs tegen vermeende jihadronselaar uit Zoetermeer

jihad-strijder-jihadstrijder
jihad-strijder-jihadstrijder
REGIO - Den Haag - De Zoetermeerse Shukri F. is vrijgesproken van ronselpraktijken. Haar man Maher H. moet 3 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag besloten.Het stel is islamitisch getrouwd en verbleef van de zomer van 2013 tot begin dit jaar in Syrië.
Tegen Amsterdammer Maher H. (20) was ook 3 jaar geëist voor opruiing en het voorbereiden van ernstige misdrijven in Syrië. De rechtbank acht hem schuldig aan voorbereiding van moord en doodslag met een terroristisch oogmerk. Zo heeft hij zich aangesloten bij een jihadistische groepering in Syrië en daar deelgenomen aan gevechten. Ook heeft hij zich bij terugkomst schuldig gemaakt aan het opruien tot het plegen van terroristische misdrijven.
Zijn vrouw Shukri F. (20) is vrijgesproken van ronselpraktijken. Tegen haar was 4 jaar geëist. De rechtbank twijfelt niet aan haar extreem jihadistische gezindheid, maar ziet in haar zaak te weinig bewijs voor ronselpraktijken en opruiing.

Onttrekking ouderlijk gezag

Een derde verdachte is veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur en voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor het onttrekken van en 16-jarig meisje aan het ouderlijk gezag door op islamitische wijze met haar te trouwen en vliegtickets te regelen voor een reis naar Egypte.