'Jihadronselaar Azzedine C. uit Den Haag heeft PTSS'

DEN HAAG - De vermeende jihadronselaar Azzedine C. (alias Abou Moussa) heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat heeft zijn advocaat André Seebregts maandag gezegd in de Haagse rechtbank.

C. heeft zijn PTSS opgelopen in Marokko. Hij is in 2009 langdurig verhoord door de inlichtingendienst in Marokko. C. gelooft dat hij is verhoord omdat de AIVD informatie over hem heeft verstrekt.

Volgens Seebregts is de detentie op de 'terroristenafdeling' waar C. nu zit, door de PTSS voor hem veel zwaarder dan voor anderen. De advocaat gaf het als één van de redenen waarom de rechter het voorarrest van C. zou moeten opheffen. De kans dat hij na zijn vrijlating in de fout gaat, is volgens Seebregts klein.

Rechtzaak jihadronselaars

Azzedine C. staat maandag samen met andere Haagse 'jihadronselaars' Oussama C., Rudolph H. en Hicham el O. voor de rechtbank in Den Haag. Deze zomer zouden zij ze de drijvende krachten zijn achter pro- IS-demonstraties.

C. ging eerder in honger- en dorststaking uit protest tegen zijn behandeling in de cel. Hij beëindigde die pas na een gesprek met de directie van het huis van bewaring. Volgens hem is sprake van onnodig geweld en vernedering. De rechter beslist donderdag of C. en drie andere 'jihadverdachten' langer vast blijven zitten.

Deel dit artikel: