‘Stedeling moet meehelpen Midden-Delfland groen te houden’

SCHIPLUIDEN - De bewoners van de steden spelen een cruciale rol bij het open houden van het groene gebied in Midden-Delfland, dat is de conclusie van een discussieavond van de Midden-Delfland Vereniging in een bomvolle zaal Op Hodenpijl in Schipluiden.

Pas als bijvoorbeeld Hagenaars, Delftenaars en Rotterdammers zich bewust worden van het grote belang van een groene long in dit druk bevolkte deel van de Randstad en zij zich hiervoor verantwoordelijk gaan voelen, maakt de landbouw hier een kans om te overleven, stelt de vereniging.

In Schipluiden spraken onder meer plaatsvervangend Directeur Generaal Agro Ministerie van Economische Zaken Roald Lapperre, gedeputeerde Han Weber, boeren, ondernemers, lokale bestuurders en betrokkenen over een groene toekomst van Midden-Delfland.

Belang van groene long

De voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging, Marja van Bijsterveldt, benadrukte daarbij het belang van het gebied. Het kan een groene long zijn in de Randstad, een prachtige plek voor mensen om te recreëren, om er kennis te maken met de natuur. Maar het is ook een van de oudste gebieden van Nederland waar nog steeds landbouw wordt bedreven.

Tegelijkertijd zijn er enorme risico’s door bijvoorbeeld de aanleg van de Blankenburgtunnel, de A4 en woningbouw. Van Bijsterveldt: ‘Het is een heel klein groen hartje, kwetsbaar. Aan ons de zware verantwoordelijkheid om dat overeind te houden. Dat kunnen we alleen samen.’

Economische noodzaak

Ook gedeputeerde Weber (D66, groen) benadrukte het belang van het gebied. ‘Groen is een economische noodzaak,’ zei hij. Bedrijven trekken steeds meer naar plekken waar werknemers het prettig wonen vinden, en mensen wonen graag in de buurt van groen.
Daarvoor, zei hij, moet Midden-Delfland tegelijk wel goed bereikbaar worden met de fiets en het openbaar vervoer. Zodat mensen er makkelijk kunnen komen.

Ook moeten boeren worden ondersteund, zodat ze hun werk kunnen doen in een lastig gebied waar het moeilijk is het hoofd boven water te houden.

Deel dit artikel: