Vuurwapens verboden op schietclub Nieuwkoop na uitzending SBS6

NIEUWKOOP - Er mag vanaf 1 januari op de banen van Schietvereniging SV ’t Groene Hart niet meer met vuurwapens worden geschoten. De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) heeft het certificaat dat hiervoor nodig is ingetrokken. Tristan van der Vlis, die in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn 6 mensen doodschoot en daarna zelfmoord pleegde, was lid van deze vereniging.

Aanleiding om het certificaat in te trekken is een uitzending van het televisieprogramma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman. De journalist toonde met opnames van de verborgen camera aan dat gasten bij SV ’t Groene Hart zich niet hoefden te legitimeren en zonder begeleiding bij vuurwapens en munitie konden komen. Dat is sinds het schietdrama in Alphen aan den Rijn wel verplicht. De politie is inmiddels een onderzoek gestart.

De aankondiging dat het certificaat wordt ingetrokken dateert van half november. ‘De minister van justitie en veiligheid vraagt van ons om schietverenigingen te certificeren. De politie begint niet zomaar een onderzoek’, zegt directeur Sander Duisterhof.

'Voldoende maatregelen getroffen'

Voorzitter Wim Roelink van ’t Groene Hart zegt dat na de uitzending van Undercover in Nederland voldoende maatregelen zijn getroffen om herhaling van de aangetoonde feiten te voorkomen. Volgens hem is nu niet meer mogelijk om zonder ID of zonder begeleiding op de baan te komen. 'Dit mag nooit meer gebeuren en gaat ook nooit meer gebeuren', zegt hij. 'Overigens was er wel de hele tijd camerabeveiliging tijdens de undercoveropname. Dat is geen excuus maar maakt het wel minder erg.'

Dat de vergunning ondanks de getroffen maatregelen toch is ingetrokken heeft volgens Roelink nog een andere reden: het door de KNSA ongewenste lidmaatschap van prof. dr. Bob Smalhout. De oud-anesthesist heeft een wapenverzameling. Hij werd in 2010 aangehouden omdat in die verzameling ook illegale schiettuigen zouden zitten. Bij de KNSA staat hij nu op de zwarte lijst.

Geen zwaardere eisen dan de rechtstaat

Maar het OM heeft er geen strafzaak van gemaakt en Smalhout  is niet veroordeeld. Dat weegt voor Roelink die zelf advocaat is zwaar.  'Hij is onschuldig. Dat is een van de grondslagen de rechtstaat. De  KNSA mag geen zwaardere eisen stellen dan de rechtstaat. Het is voor mij onbespreekbaar om zijn lidmaatschap op te zeggen.'

Vanaf 1 januari mag er op de banen van ’t Groene Hart in Nieuwkoop nu niet meer met vuurwapens worden geschoten, luchtdrukwapens zijn nog wel toegestaan. Als het politieonderzoek is afgerond kan de schietvereniging kan overigens weer opnieuw een vergunning aanvragen.