Kijkduin blijft kleinschalige familiebadplaats: 'Het wordt geen Torremolinos'

DEN HAAG - Kijkduin wordt geen badplaats als Torremolinos. Dat zei de Haagse wethouder Joris Wijsmuller (stadsontwikkeling, Haagse Stadspartij), woensdagavond tijdens een debat over het bestemmingsplan voor Kijkduin.
Kijkduin blijft volgens de wethouder een kleinschalige familiebadplaats. Van massale bouwplannen is geen sprake.
In de Haagse badplaats komen onder meer nieuwe 800 woningen en een parkeergarage. Ook wordt het Atlantic Hotel opgeknapt en uitgebreid. Met maximaal 37 meter wordt het hotel volgens Wijsmuller het hoogste gebouw in Kijkduin.

Zicht op zee

De gemeenteraad vreest dat 'het zicht op zee' minder wordt met de bouwplannen. De wethouder erkent dat de 'zichtlijnen een puzzel' zijn.
Een duidelijk antwoord op hoe Kijkduin eruit komt te zien kan Wijsmuller niet geven, omdat de bouwplannen nog niet klaar zijn. De ontwikkelingen in de badplaats worden gefinancierd en dus bepaald door marktpartijen. 'Wij stellen als gemeente alleen het raamwerk vast waaraan projectontwikkelaars zich moeten houden.'

Geen garantie voor gratis parkeren

De wethouder wil niet toezeggen dat gratis parkeren in Kijkduin gegarandeerd blijft. Ook over de precieze afwikkeling van het openbaar vervoer kan Wijsmuller geen uitsluitsel geven.
De werkzaamheden beginnen naar verwachting in 2015, eind 2018 moet het project afgerond zijn.