Rechter verbiedt demonstratie De Vloek in het centrum van Den Haag

DEN HAAG - De rechter heeft een demonstratie van sympathisanten van de Scheveningse vrijplaats De Vloek in het centrum van Den Haag verboden.

De demonstranten wilden zaterdag dwars door de Haagse binnenstad lopen, onder meer langs de plek van het voormalig krakersbolkwerk De Blauwe Aanslag en het hoofdkantoor van het CDA.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen vreesde voor 'wanordelijkheden' in het centrum en de Schilderswijk op deze drukke zaterdag. De advocaat van de gemeente wees er tijdens de zaak ook op dat eerdere ervaringen met de mensen van de Vloek niet echt geruststellend waren.

Burgemeester wijst alternatieve route aan

Daarom had de burgemeester voorgesteld dat de demonstratie op het Malieveld mocht beginnen. Daar vandaan zouden de sympathisanten via onder meer de Bezuidenhoutseweg en de Laan van Nieuw Oost Indië weer terug naar het Malieveld moeten wandelen.

De rechter geeft de gemeente daarin gelijk. 'De toegestane route biedt voldoende zichtbaarheid en ook voldoende gelegenheid' voor de mensen van de Vloek om hun standpunten kenbaar te maken, aldus het vonnis. 'De beperkingen konden daarom in alle redelijkheid worden opgelegd.'

De Vloek is teleurgesteld

De mensen van de Vloek zijn teleurgesteld in de uitspraak. Zij willen nu zaterdag toch bij elkaar komen op het Kerkplein in de binnenstad, maar dan zonder te demonstreren, staat op de website van de vrijplaats.

De sympathisanten willen door hun mond af te plakken hun mening kenbaar maken. 'Voor demonstreren is een meningsuiting nodig en die is ons ontnomen, dit zullen we dan ook symboliseren.'

Deel dit artikel: