6 tips van een etiquettedeskundige voor een geslaagd kerstdiner

DEN HAAG - Kerst is voor veel mensen de gezelligste tijd van het jaar. Helaas krijg je gezelligheid niet altijd op bestelling. Maar met de juiste etiquette, kan het eigenlijk niet misgaan.
Etiquette gaat om strenge regels. Althans, dat is wat veel mensen denken vertelt etiquettedeskundige Anouk van Eekelen maandag in het TV Westprogramma Hét Kersthuis. Maar niets is minder waar zegt ze: 'Etiquetteregels maken het leven juist makkelijker!'
De basis van etiquette is heel simpel in twee stappen uit te leggen: 1. verplaats je in een ander en 2. voorkom dat iemand anders zich ongemakkelijk voelt. Als je je daaraan houdt, kan het al bijna niet meer fout.
Verder geeft Anouk als tips voor een geslaagd kerstdiner de volgende punten mee:
  1. Het klinkt misschien heel logisch, maar zorg dat er voldoende plaats is voor iedereen. Stoelendans is leuk, maar niet tijdens het kerstdiner.
  2. Ga niet naast je (vaste) partner zitten. Die zie je het hele jaar al. Het is juist zo leuk om naast iemand te zitten die je niet zo vaak ziet.
  3. Tafel gezellig dekken? Zeker doen! Hoge kandelaren die ervoor zorgen dat gasten elkaar niet zien? Niet doen. Oogcontact is essentieel voor een goed gesprek. Hou decoraties daarom laag, of juist hoog. In ieder geval uit zicht.
  4. Waterglas voor of achter het wijnglas? Ach, het maakt allemaal niet zoveel uit, zolang je het overal maar hetzelfde doet. Dan wordt de tafel het allermooist.
  5. Zeker niet doen: handtas en telefoon op de kersttafel leggen. En helemaal niet gaan facebooken tijdens het diner. Foto maken met je smartphone is prima, uploaden en delen met je vrienden doe je later.
  6. Zonder tip 6 heb je eigenlijk ook niets aan alle andere tips. Wees geïnteresseerd! Want onderuitgezakt aan het diner hangen is écht niet gezellig.

Meer om in de kerstsfeer te komen? Kijk aflevering 1 van het kersthuis