Wordt het Meisje met de parel van Johannes Vermeer het Meisje zonder de parel?

DEN HAAG - Het wereldberoemde Meisje met de parel van Johannes Vermeer heeft iets heel anders in haar oor hangen dan een fraai glimmend schelpjuweel. Dat zegt sterrenkundige en beeldend kunstenaar Vincent Icke uit Leiden. Hij schrijft erover in de decemberuitgave van New Scientist.

Icke komt tot die conclusie door weerkaatsingen die zichtbaar zijn in het sieraad dat aan het linkeroor van het lief glimlachende meisje hangt. Een parel bestaat uit allemaal laagjes calciet, die zorgen voor de specifieke parelachtige glans. De oorbel van het meisje geeft echter een felle weerkaatsing. Bovendien lijken er spiegelingen in te zien te zijn, van haar kraag en van de huid van de draagster, schrijft Icke.

LEES OOK: Iedereen houdt van Het Meisje met de Parel, van Vermeer in het Mauritshuis

De wetenschapper uit Leiden vermoedt dat het Meisje van Vermeer een zilveren oorsieraad draagt, of misschien zelfs wel een oorhanger van gepolijst tin.

Een toevallige rondleiding

De ontdekking van Icke komt door een rondleiding die hij en zijn vrouw kregen in het toen net verbouwde Mauritshuis. 'Ik hoorde daar het verhaal van de parel en dacht: 'dit kan helemaal niet'', zegt Icke. 'Ik heb snel nog met mijn telefoon een paar foto's genomen en die bestudeerd'. Op basis van die foto's is hij er echt ingedoken.

'Licht en hoe licht met materie omgaat is een belangrijk onderdeel van mijn vakgebied', zegt de sterrenkundige uit Leiden. 'En ik ben ook nog beeldend kustenaar, dus daarom heb ik er een stukje over geschreven.'

Parel of geen parel, het blijft een meesterwerk

Johannes Vermeer is beroemd om de fantastische manier waarop hij lichtval en details wist te vangen op het doek. Dat is ook juist de reden dat Icke deze ontdekking kan doen. Parel of geen parel, het schilderij blijft een meesterwerk.

LEES OOK: Mauritshuis zoekt reproducties van Meisje met de parel van Johannes Vermeer

 

Deel dit artikel: