Glazen Koets, de trots uit de Koninklijke Stallen in museum Den Haag

DEN HAAG - Het oudste rijtuig dat in de Koninklijke Stallen staat, wordt tentoongesteld voor publiek. Van 17 maart tot en met 21 juni 2015 is de Glazen Koets van het Koninklijk Staldepartement te zien in het Louwman Museum in Den Haag.

De expositie markeert de aanvaarding van de Koninklijke waardigheid door Willem I op 16 maart 1815. Hij wordt als Koning ingehuldigd op 21 september 1815 in Brussel. De expositie is de eerste gelegenheid om het resultaat van de zeven jaar durende restauratie van dichtbij te bekijken.

De Glazen Koets is de afgelopen vijf jaar gerestaureerd. Hieraan ging twee jaar historisch vooronderzoek vooraf. Volgend jaar is de koets voor het eerst in het Louwman Museum in Den Haag in volle glorie te bewonderen. De koets wordt tentoongesteld in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk.

Restauratie bijna klaar

Op de dag dat de tentoonstelling officieel wordt geopend (16 maart 2015) is het namelijk 200 jaar geleden dat Willem I het koningschap aanvaardde. Op dit moment zit de restauratie van de Glazen Koets in de afrondende fase: 'De laatste kleine dingetjes moeten aan de koets worden opgeknapt, aldus Debby van Rijswijk van het Louwman Museum in Den Haag'.

De Glazen Koets is het oudste rijtuig uit het Koninklijk Staldepartement en wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo was het rijtuig onder meer te zien bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard en het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus. Koningin Wilhelmina maakte geregeld gebruik van de Glazen Koets op Prinsjesdag.

Eenvoudige donkerblauwe kast

Koning Willem I bestelde de Glazen Koets in 1821 bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons, die het rijtuig in 1826 afleverde. De opvallend grote koets heeft een eenvoudig gevormde donkerblauwe kast, die is afgezet met een brede vergulde lijst van laurier- en eikenbladeren.

De naam van de koets komt van het glas dat de prachtige, maar kwetsbare, ornamentenrand die onder de vensters op de kast van de koets is aangebracht beschermt. Het interieur is bekleed met purper en beige fluweel en voorzien van geborduurde passementen, de zitkussens zijn gevuld met een vulling van paardenhaar. De hemel is gemaakt van geborduurde beige en hemelsblauwe zijde.

Deel dit artikel: