Momenteel zo'n 8 graden, maar inwoners maken zich zorgen om hitte in Den Haag: 'Gevaar voor kwetsbare bewoners!'

DEN HAAG - Den Haag maakt goede kans uitgeroepen te worden tot heetste stad van Nederland. Daar merken we nu natuurlijk niets van, maar in warme zomers en tijdens hittegolven des te meer. Dan kan de temperatuur in de Haagse binnenstad op verschillende plaatsen wel 8 graden hoger zijn dan elders.

Hanneke van Veen woont in de Haagse binnenstad en maakt zich zorgen om het klimaat: 'Een half jaar geleden verhuisde ik naar de binnenstad en nu blijkt uit onderzoek van TNO dat ik op een hitte-eiland woon. Kwetsbare groepen zoals ouderen, zieken en kleine kinderen kunnen dan ernstige gezondheidsproblemen oplopen en zelfs aan de gevolgen van hitte-stress overlijden'.

Volgens Hanneke en haar man Rob van Eeden is er aan het hitte-eiland-effect veel te doen. 'Essentieel daarbij is: meer groen, vooral bomen. Alle wetenschappelijke rapporten zijn het hierover eens. Den Haag lijkt ondertussen precies het tegenovergestelde te doen en het probleem groter te maken.'

Lichtend voorbeeld

Ze wijzen naar Rotterdam. 'Die stad heeft het hitte-probleem al sinds jaren onderkend en doet er alles aan de stad leefbaarder te maken en te houden. Het Rotterdam Climate Initiative zou voor Den Haag een lichtend voorbeeld kunnen zijn, in plaats van het kappen van bomen overal in de stad.'

'Wij, verontruste burgers uit het centrum van Den Haag, roepen het gemeentebestuur en alle betrokken instanties op om net als in andere grote steden al gedaan is, onderzoek te doen naar de precieze plekken waar het hitte-eilandeffect zich voordoet', zegt Hanneke.

Deel dit artikel: