5 kastanjes moeten wijken voor parkeergarage onder Tournooiveld in Den Haag

DEN HAAG - Voor de bouw van de parkeergarage onder het Tournooiveld in het centrum van Den Haag moeten 5 kastanjebomen en 3 lindes wijken. De kastanjes worden gekapt. Daarvoor komen nieuwe terug, zij het niet helemaal op dezelfde plek. De lindes worden herplant.

De Haagse Stadspartij en GroenLinks spraken woensdag tijdens een commissievergadering hun grote zorgen uit het over kappen van het groen. 'De kastanjes zijn erg waardevol,' aldus fractieleider Inge Vianen van GroenLinks.

De Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD) verklaarde dat hij zeer zorgvuldig om wil gaan met het groen. 'Dit stukje stad gaat ons zeer aan het hart en het groen ook. We doen heel veel om het te beschermen.'

Niet op speciale lijst

Maar tegelijk zei hij dat de kastanjes ook weer niet zo waardevol dat ze op een speciale lijst staan van de Adviescommissie Monumentale bomen. Vandaar dat er ook geen overleg is geweest met deze organisatie over het omzagen ervan.

Volgens de wethouder komen er vlak naast de bak van de nieuwe garage nieuwe bomen terug. Op het dak ervan is moeilijk, omdat ze dan niet goed kunnen groeien. Toch zorgt het nieuwe groen er straks voor dat het ‘historisch karakter’ van het Tournooiveld niet wordt aangetast.

Parkeerprobleem in binnenstad

Onder het Tournooiveld komt een parkeergarage van drie lagen met tussen de 300 en 350 plekken voor auto’s, een fietsenstalling en oplaadpunten voor elektrische auto’s. Daarmee moet een einde komen aan een parkeerprobleem in dit deel van de Haagse binnenstad.

Bewonersorganisaties, winkeliers en grote attracties in de omgeving zoals het Haags Historisch Museum steunen de komst ervan, bleek bij de presentatie van de plannen.

Bezwaar maken

Volgens Revis kunnen betrokkenen nog bezwaar maken tegen de kap van de bomen. Tegelijk met de aanleg van de garage gaat om het gebied in directe omtrek op de schop. Zo worden onder meer de tramrails vervangen.

Deel dit artikel: