nieuws

Tientallen risicoflats met onveilige balkons in Delft, Waddinxveen, Leidschendam en Den Haag

vam-constructie flats leyenburg leyweg
vam-constructie flats leyenburg leyweg
DEN HAAG - In navolging van de Escampflat aan de Leyweg in Den Haag moet ook de betonconstructie van tientallen andere flats in de regio worden onderzocht. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep West. Bewoners lopen het risico dat bij overbelasting de galerij instort.
Het gaat om 58 flatgebouwen uit de jaren '60 in Den Haag, 22 flats in Leidschendam-Voorburg, 4 in Delft, 12 in Leiden en een flat in Waddinxveen. 
Niet alle gemeenten hebben op tijd de informatie kunnen leveren, dus het is niet uit te sluiten dat het om meer gebouwen gaat. De flats hebben mogelijk een fout in de betonconstructie.

Afstand houden op de galerij

Bewoners van de Haagse Escampflat lopen op de galerij inmiddels zo dicht mogelijk langs de muur. Hen is verteld dat ze afstand moeten houden, als ze met meer dan twee mensen over de galerij lopen. Ook wordt afgeraden te springen of zware spullen te verhuizen.
De galerijen van de Escampflat worden binnenkort extra gestut, omdat uit een bouwkundig onderzoek blijkt dat de wapening van het beton niet deugt. De metalen pinnen zitten te laag in de betonvloeren, waardoor er een risico is dat de galerijen en balkons afbreken.

VAM-constructiemethode

Het probleem kan zich voordoen in flats die in de jaren '60 gebouwd zijn, volgens de zogenaamde VAM-constructiemethode. De VAM-methode was in de jaren van de wederopbouw populair, omdat daarmee snel en efficiënt flatgebouwen konden worden neergezet. Met de methode zelf is niks mis, maar dan moet de wapening wel op orde zijn.
Raadslid Robert van Asten van D66 in Den Haag heeft vragen gesteld over het probleem. Volgens Van Asten zou de gemeente de regie op zich moeten nemen. Hij vindt het ook zorgelijk, dat pas over een flat het onderzoeksrapport bekend is. 'Ik wil graag van het college weten hoe het staat met de 57 andere flats in de stad.' Wethouder Joris Wijsmüller wilde de lijst van 58 flats nog niet toelichten.

Galerij ingestort in 2011

Dat het niet alleen gaat om een risico op papier bleek wel in 2011. Toen stortte de galerij van een flat in Leeuwarden in over meerdere verdiepingen. Er vielen wonder boven wonder geen doden, maar het was wel de aanleiding om landelijk te gaan kijken waar dat probleem nog meer speelt. Dat onderzoek is nog steeds niet overal afgerond.