Bewoners Escampflat in Den Haag worden bang van maatregelen tegen instorting balkons

DEN HAAG - Liever even geen grote meubels verhuizen en als je met meer dan 2 mensen op de galerij loopt, houd dan afstand. De maatregelen die zijn genomen in de Escampflat aan de Leyweg in Den Haag hebben voor flink wat angst gezorgd onder bewoners. Omdat de betonconstructie niet goed is, bestaat er een risico dat de galerij instort.

'Met oud- en nieuw mogen we niet met z'n allen over de railing naar het vuurwerk te gaan kijken', vertelt 1 van de bewoonsters. Dan lopen de bewoners namelijk de kans om 12 verdiepingen naar beneden te storten, is ze verteld bij een bewonersbijeenkomst van der Vereniging voor Eigenaren.

LEES OOK: Instortingsgevaar: Niet springen op balkons in Den Haag

Bij Tony Andrioli van de Vereniging van Eigenaren zit de schrik er ook goed in. Hij wil niet te dicht bij andere mensen staan op de galerij, want dat is niet veilig, zegt hij nerveus. 'We zijn ons rotgeschrokken', vertelt Andrioli over het moment dat hij het onderzoeksrapport voor het eerst onder ogen kwam.

Het is een tikkende tijdbom

'We zitten hier gewoon op een tikkende tijdbom!', zegt bewoner Kees Marcus. Hij vindt dat de toestand van de flat erg laat gecontroleerd is. 'Op mijn eigen balkon zie ik al een scheur in de betonplaat. Dat heb ik al eens gemeld, maar toen wist ik niet wat er allemaal aan de hand was. En ik loop niet zo prettig meer over de galerij.'

Veel bewoners vragen zich af waarom de gemeente geen actie onderneemt. 'Mensen lopen hier zometeen met de kerst te trillen op hun benen', zegt Marcus. 'Je moet meteen beginnen met stempelen. Maar wanneer gaan ze dat doen, als er eindelijk een balkon naar beneden komt?'

Huiseigenaren moeten officieel zelf reparatie betalen

De 1ste verantwoordelijkheid voor de reparatie ligt bij de huiseigenaren zelf, maar voor veel flatbewoners gaat het moeilijk worden de benodigde 8000 euro per huishouden op te hoesten. 'Ik kan dat niet betalen. Wie rekent daar nou op? Ik ben met pensioen, niet een geweldig pensioen. Ik hoop dat de gemeente komt met een lening of iets, om ons een beetje bij te staan', zegt een bewoonster.

Ondertussen mogen ook veel andere flatbewoners in de regio zich zorgen maken. Onder andere in Den Haag, Delft, Waddinxveen, Leiden en Leidschendam-Voorburg staan flats van hetzelfde type als de Escampflat, waarvan nog niet bekend is of ze veilig zijn.

Galerij ingestort in Leeuwarden

Het probleem kwam aan het licht in een grote landelijke inventarisatie. Die vindt plaats naar aanleiding van het instorten van een galerij in Leeuwarden in 2011. Daar stortte de galerij over meerdere verdiepingen in, doordat wapening van de betonconstructie door roest was aangevreten. Er kwamen wonder boven wonder geen mensen bij om.

Deel dit artikel: