Veiligheidszones vogelgriep Zoeterwoude, Langeraar en Hekendorp blijven in stand, maatregelen rest van het land versoepeld

ZOETERWOUDE - De veiligheidszones van 10 kilometer rond de besmette bedrijven met vogelgriep in Zoeterwoude, Langeraar en Hekendorp blijven in stand. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zondag bekendgemaakt. In de rest van Nederland worden de maatregelen verder versoepeld.
Het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven blijven in de zones van 10 kilometer rond Zoeterwoude, Langeraar, Hekendorp en Kamperveen wel in stand. Het verbod geldt tenminste tot 30 dagen na de ontsmetting.
De afgelopen twee weken zijn er geen nieuwe besmettingen geweest, waardoor ook in het westen van het land bedrijven weer nieuwe kippen in hun stal mogen zetten. Dit mocht niet om zo te voorkomen dat er veel meer dieren geruimd zouden moeten worden bij verdere uitbraken.

Maatregelen rest van het land versoepeld

De maatregelen tegen vogelgriep worden om middernacht zondagavond versoepeld. Dat betekent dat nu ook in het westen van het land pluimveehouders weer dieren naar hun stallen mogen brengen.
De regio’s waarin Nederland is opgedeeld, komen maandagnacht te vervallen. Wel blijven de scherpe hygiëneregels van kracht. Op de naleving daarvan wordt met onaangekondigde controles toegezien.