SP Leiden stelt raadsvragen over risicoflats met mogelijk onveilige balkons

LEIDEN - De SP in Leiden wil van de gemeente weten hoe het zit met de 12 flats in Leiden waarvan mogelijk de betonconstructie niet stevig is. Uit een inventarisatie van Omroep West blijkt dat er tientallen flats in de regio staan die moeten worden onderzocht omdat ze een contructiefout zouden kunnen hebben.

De SP wil weten van de gemeente of de bewoners al zijn geïnformeerd en of er maatregelen zijn genomen. Ook vraagt ze of het stadsbestuur haast wil maken omdat er mogelijk instortingsgevaar dreigt. 

In totaal gaat het in de regio om 58 flats in Den Haag, 22 in Leidschendam-Voorburg, 4 in Delft, 12 in Leiden en 2 flats in Waddinxveen. De gemeente Den Haag heeft de eigenaren op de hoogte gesteld. Zij moeten dan onderzoek laten doen naar de stevigheid van de galerijen.

Niet springen op balkon

Vorige week werd duidelijk dat de Escampflat aan de Leyweg in Den Haag niet veilig is. De wapening van het balkon zit te laag, daardoor is de draagkracht niet goed. Er kunnen scheurtjes ontstaan waar vocht tussenkomt. Dat geeft weer roest.

De flat is nu niet veilig. Bewoners krijgen het advies niet op de balkons te springen en niet met veel mensen bij elkaar te gaan staan. De galerij en de balkons moeten worden verstevigd. De kosten zijn zo’n 8700 euro per appartement.


Balkons in Leeuwarden in 2011 ingestort

In Leeuwarden in 2011 zijn balkons ingestort omdat er sprake was van een constructiefout. Gemeentes werden verplicht een schouw te doen om te onderzoeken of meer gebouwen risico zouden lopen. Het gaat dan om panden die op dezelfde manier en in dezelfde periode zijn gebouwd als de flat in Leeuwarden.

Deel dit artikel: